Waarom Guasha voor mijn paard:
Maakt niet uit welke discipline je beoefend, iedere paardenliefhebber is altijd op zoek naar een goede samenwerking met zijn of haar paard. Daarbij is de gezondheid en het geestelijk en lichamelijk welzijn van beide partijen van essentieel belang.
Het lichaam van een paard is, net als bij de mens, onderhevig aan ‘afvalstoffen’ en ‘toxines’, vaak ook veroorzaakt door “trauma’s” van buitenaf, welke tot blokkades kunnen leiden. Blokkades die een verminderde doorstroming van Qi en bloed met zich meebrengen.
Alleen als een paard los in zijn lijf is, is deze in staat de spiermassa op een correcte manier te ontwikkelen. Spieren die stijf of strak zijn zullen zich niet juist ontwikkelen, want dit kan alleen door aanspanning gecombineerd met ontspanning. Met stijve of strakke spieren gaat een paard compenseren en andere spiergroepen aanspreken als ondersteuning. Oftewel, het domino effect met de daarbij horende symptomen, zoals zenuwachtig, boos, bang, niet willen lopen, vluchten, kreupel etc. Vaak zijn deze symptomen terug te leiden naar het lichaam of een combinatie van mentale en lichamelijke blokkades
Guasha therapie is erop gericht om blokkades die in het lichaam zijn ontstaan door ophoping van afvalstoffen en toxines, te verwijderen. Door de druk van het schrapen op de huid ontstaat er een soort “zuiging” onder de huid (opperhuid, epidermis) in het bindweefsel. Hierdoor ontstaat er een betere doorbloeding waardoor voedingsstoffen en zuurstof vanuit de bloedbaan alle cellen weer beter kunnen bereiken. De afvalstoffen en toxines worden door het schrapen naar de oppervlakte gebracht en via het lymfestelsel en de bloedsomloop afgevoerd naar lever en nieren waar ze verder worden verwerkt.
Door de betere doorbloeding zullen verkrampte en stijve spieren gaan ontspannen waardoor er weer ruimte ontstaat om spiermassa op te bouwen. Waar mogelijk worden de spieren rondom botten en gewrichten door het schrapen losgewerkt zodat er weer meer bewegingsvrijheid ontstaat.
Tijdens het schrapen worden ook de meridianen en
acupunctuurpunten behandeld waardoor Guasha een positieve invloed heeft op de werking van de spijsverteringsorganen, de ademhalingsorganen en het hormoonstelsel.
Guasha is een natuurlijke manier van behandelen (paarden schrapen zelf ook in de natuur tegen bomen, stenen en elkaar), daarom zullen ze zich sneller
openstellen en ontspannen. Ook de ‘probleem paarden’ die boos, chagrijnig en soms zelf gevaarlijk kunnen zijn, zullen zich al snel helemaal openstellen voor Guasha en er erg door
veranderen.
Guasha is geschikt voor alle paarden, jong en oud met of zonder klachten of problemen.Guasha is niet geschikt voor drachtige merries.
Wat doet Guasha allemaal:
De behandeling:
Bij de behandeling van het paard gebruik ik geen
Guasha olie, de haren van het paard zijn de geleiders.
Ik begin en eindig de behandeling altijd met een versterkende behandeling. Deze behandeling kenmerkt zich door de lichte druk en grote schraaplengte. De behandeling zorgt ervoor dat de Qi
weer juist gaat stromen en zorgt voor een betere doorbloeding.
Het is belangrijk dat het paard vlak voor de Guasha behandeling niet heeft gewerkt.
· Het paard dient droog te zijn,
dus niet nat geregend- of afgespoeld.
De behandeling kan het beste plaatsvinden op een plek waar het paard zich prettig voelt, zoals zijn stal of de poetsplaats. Het is wel belangrijk dat de plek tochtvrij is.
Op gevoelige plaatsen met een blokkade kan het wat gevoeligheid geven bij het paard.
Vaak na een korte tijd kan de gevoeligheid al afnemen. Het paard zal ook vrij snel verlichting voelen door meer bewegingsvrijheid.
Reacties die veel voorkomen tijdens de behandeling:
Gapen, winden, knarsen, schudden, trillen van de huid, jeuken, likken/kauwen, briesen, plassen etc. Dit betekend dat het paard de spanning fysiek en/of mentaal los laat
Na de behandeling:
Na de behandeling is het belangrijk om 15/20 min te stappen met het paard, zodat de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Ook is het belangrijk dat het paard na de behandeling de mogelijkheid heeft voldoende te drinken.
Na een behandeling zijn ook de reacties per paard verschillend bijvoorbeeld:
Het paard kan de dagen erna spierpijn ervaren, daarom is het advies om de 2 dagen na de behandeling niet te rijden. Longeren zonder bijzet of grondwerk is geen probleem.
Veel vrije beweging (paddock of weidegang) is ook belangrijk de dagen na de behandeling dit in verband met het afvoeren van de afvalstoffen. Erg belastend krachtvoer gedurende deze ‘rustdagen’ halveren, zodat het paard alle afvalstoffen makkelijk kan afvoeren.
Hoe vaak moet mijn paard een Guasha behandeling ondergaan?
Als het paard een klacht heeft zowel chronisch als acuut dan is het raadzaam om twee wekelijks te behandelen. Wanneer er merkbare verbeteringen optreden dan opvolgend met eens per maand, afhankelijk van hoe het herstel verloopt. Is het paard goed herstelt dan kun je kiezen voor preventief te behandelen. Bijvoorbeeld 1 keer per half jaar.