Slijmbeursontsteking en guasha

Geplaatst: 10-4-2018

Een slijmbeursontsteking kan je leven behoorlijk gaan beheersen. Soms kan de pijn zo hevig zijn, dat u nog amper kan functioneren. Aangezien slijmbeurzen overal in het lichaam voorkomen, kan deze aandoening in veel gewrichten ontstaan. Slijmbeurzen die het meest ontstoken raken zitten in de schouder - knie - heup - elleboog en enkel.


 

 

ANATOMIE VAN DE SCHOUDER

 Het schoudergewricht bestaat uit een bal (kop van de bovenarm) en een sok (het schouderblad). Net boven het schoudergewricht bevindt zich een botachtig uitsteeksel, het acromion. Onder het acromion ligt de subacromiale slijmbeurs. Een Bursa is ontworpen om de frictie tussen de bewegende weefsel lagen te verminderen. Vaak is een Bursa gelokaliseerd op een plek waar het weefsel schuurt tegen een botachtige uitsteeksel.

SLIJMBEURSONTSTEKING IN DE SCHOUDER

Een slijmbeursontsteking schouder wordt ook wel bursitis schouder genoemd. De slijmbeurs ligt tussen de pees en het bot en is een met vocht gevuld onderdeeltje. Deze slijmbeurs zorgt ervoor dat je je gewricht kunt bewegen zonder dat de pees tegen het bot of de huid beweegt. Wanneer de slijmbeurs ontstoken is, wordt deze rood en warm en erg pijnlijk. Het is belangrijk om het gewricht goed te blijven bewegen want anders wordt het stijf en geneest het daardoor minder snel.

 

 WAT VOEL JE BIJ EEN SLIJMBEURSONTSTEKING VAN DE SCHOUDER

  • pijn aan de buitenkant of top van de schouder
  • pijn als je met je vinger op de top van de schouder drukt
  • pijn als je op de schouder ligt
  • pijn die erger wordt als de arm opzij wordt opgetild
  • pijn bij het draaien van de arm
  • pijn bij het opentrekken of openduwen van een deur.
  • uitstralende pijn naar de nek of arm, soms zelfs tot in de vingers

WAT KAN GUASHA DOEN BIJ EEN SLIJMBEURSONTSTEKING

Guasha zorgt dat de doorbloeding verbeterd en dat de doorstroming weer beter opgang komt.

Daardoor een betere afvoer van afvalstoffen. Hierdoor kan men weer beter bewegen en gaat de pijn geleidelijk weg. Mobiliteit wordt geleidelijk verbetert en verdwijnt de ontsteking.