depressie

Geplaatst 29-5-2018

Wat is een depressie eigenlijk?

 

Een depressie is westers gezien een ziekte die gaat over schommelingen van de stemmingen en gevoelens gedurende een langere periode. Er is dan sprake van abnormale somberheid of lusteloosheid en van een verlies van interesse of een onvermogen om ergens van te genieten. Dit kan per persoon variëren en zorgt ervoor dat een depressie bij iedereen anders kan zijn. 

Vaak een onbegrepen gevoel

 

De oorzaak van het krijgen van een depressie kent geen duidelijke reden en dat kan soms heel frustrerend zijn. Aanleg voor depressie, de afwezigheid van (zon)licht, negatieve (sociale) ervaringen, hormonale schommelingen of gebeurtenissen in de jeugd kunnen de oorzaak zijn. Ongeveer vijf op de honderd mensen lijden aan een depressie. Het aantal mensen met een depressie stijgt nog steeds. Veel antidepressiva gebruikers zouden graag anders willen door de bijwerkingen op de verschillende inhoudsstoffen als, angst, misselijk zijn, hoofdpijn, gewichtsverlies, huidklachten en afhankelijkheid van de medicatie.

 

Wat kan Guasha doen

 

Met depressie hebben we te maken met verstoorde Qi-stromingen. Vooral de nierenergie en longenergie hebben hier veel onder te lijden. De nierenergie kan verzwakken door spanning, drukte, onregelmatig leven, ziekte of onzekerheid die niet over gaat. Als de nierenergie verzwakt dan krijgen we gemoedstoestanden zoals onzekerheid waaruit druk handelen, angst en paniekreacties. Verstoorde longenergie hoort de emotie verdriet.

Bij een verstoorde leverenergie horen de emoties woede, boosheid, ongeduld en drift.

Guasha werkt op deze zones en zorgt voor het bevorderen van de bloedsomloop en verbeterd de doorstroming van Qi (levensenergie). Guasha ontspant en geeft mentale/psychische rust.