guasha

Wat is Guasha therapie?

Gua betekent 'het schrapen' en sha betekent 'blokkades'. Het is een heel oude therapie uit China en gebaseerd op de meridianenleer van de Chinese geneeskunde. Guasha therapie is in Nederland nog vrij onbekend. De Chinese acupunctuur- en Guasha therapeut. De methode vervangt acupunctuur en bindweefselmassage. Voor degene die naalden niet prettig vinden is dit een goed alternatief.

 

Waarom Guasha

Guasha kan bij meer dan 400 klachten/ziekten worden toegepast. Zowel als een preventief middel, als een middel om daadwerkelijk een klacht te verhelpen of een ziekte te verlichten.

De lijst van klachten/ziekten die met Guasha behandeld kunnen worden is te lang om hier beschreven te worden maar bestaat o.a. uit :

-         Alle pijnsyndromen

-         Nek- en Schouderklachten

-         Hoofdpijnen en migraine

-         Rugklachten

-         RSI

-         Stress, Burn-out, Depressie

-         Reumatische klachten

-        Fibromyalgie

-         Astma

-        Jeuk

-        Slapeloosheid

-         Spijsverteringsstoornissen

-         Stofwisselingsstoornissen

-         Hoge bloeddruk

-        Chronische Vermoeidheid

-        Armklachten

-         Been- en voetproblemen

 


Zoals we bovenstaand zien wordt Guasha meestal toegepast voor fysieke klachten en door de behandeling worden fysieke blokkades opgeheven waardoor het lichaam revitaliseert, omdat we een betere doorstroming krijgen van bloed en energie en doordat het zenuwstelsel beter gaat functioneren revitaliseert ons hele lichaam, ook het mentale/psychische gedeelte.

Guasha veroorzaakt ook een soort prikkeling bij mentale/psychische blokkades waardoor een soort zelfreflectie optreedt die bewustwording tot gevolg heeft.

 

 In het kort samengevat kan Guasha het volgende voor je doen:

 • behandeling van klachten/ziekten
 • ter preventie van klachten/ziekten
 • bevordert de bloedsomloop
 • ontgift en ontzuurt (detox)
 • verbetert de doorstroming van energie
 • versterkt onze weerstand (immuunsysteem)
 • vermindert pijn en klachten
 • stimuleert werking van de organen
 • verbetert werking van het zenuwstelsel
 • vermindert spanning en stress
 • brengt emoties in evenwicht
 • ontspant en geeft mentale/psychische rust

 

Afvalstoffen

Een van de grootste oorzaken van alle klachten en ziekten zijn: Afvalstoffen !!

Afvalstoffen die we via ons voedsel binnen krijgen, maar ook door stress, spanning, milieuvervuiling, electro smog (tv, computer, gsm, enz.), medicatie, roken, alcohol enz. enz.

Afvalstoffen worden door ons lichaam weggezet op die plaatsen waar ze in de eerste instantie zo min mogelijk schade veroorzaken. En dat is het bindweefsel, spieren en gewrichten.  Maar langzaam aan slipt het bindweefsel dicht, spieren verzuren en gewrichten ontsteken. Er ontstaan pijn en klachten.

Doordat het bindweefsel dichtslibt, kunnen voedingsstoffen vanuit de bloedbaan minder goed de cellen bereiken, wat nodig is voor een goede stofwisseling.

Doordat er minder voedingsstoffen opgenomen kunnen worden, krijgen de cellen ook minder zuurstof. De afvalstoffen die vrijkomen van de verbranding, die alsnog plaats vindt in de cellen, moeten terug via het bindweefsel naar de bloedbanen zodat deze de afvalstoffen weer kunnen worden afgevoerd. Maar ook deze afvalstoffen kunnen moeilijker de bloedbanen bereiken omdat het bindweefsel al zo vol zit met afvalstoffen.

Dus slibt ons lichaam nog meer dicht. Energie kan niet goed meer stromen.

En het probleem wordt groter en groter.

 

 

Guasha zorgt door de druk van het schrapen op de huid, voor een soort “zuiging” onder de huid (opperhuid, epidermis) in het bindweefsel. Deze zuiging zorgt ervoor dat gestagneerd intercellulair vocht naar de oppervlakte beweegt. Hiermee worden toxische resten (de afvalstoffen) verwijderd. Tegelijkertijd vindt er een doorstroming plaats van vers zuurstofrijk vocht wat rijk is aan voedingsstoffen. Hierdoor vindt er een versnelling plaats van revitalisering van de cellen om eventuele “dode Chi” te voorkomen.

Met het naar de oppervlakte komen van afvalstoffen komt er tegelijkertijd ook wat serum en rode bloedlichaampjes uit de uiteinden van de zeer fijne haarvaatjes mee naar boven.

Dit veroorzaakt de rode vlekken, de Sha, die zichtbaar worden. Doordat het serum en de rode bloedlichaampjes in het bindweefsel komen ontstaat er een reactie van het immuunsysteem van ons lichaam. Dat er afvalstoffen in het bindweefsel aanwezig waren, dat was het lichaam wel gewend, het heeft zelf die afvalstoffen daar gedumpt. Maar bloed is een andere zaak. Daar wordt meteen op gereageerd, omdat het niet thuis hoort in het bindweefsel. Ons lymfesysteem en de bloedsomloop worden geactiveerd om de vreemde indringers af te voeren. De afvalstoffen worden opgenomen en afgevoerd door bloed en lymfe naar de organen die er zijn om deze stoffen te verwerken zoals lever en nieren.

 

De Behandeling

Bij de behandeling wordt een speciale Guasha olie op de huid gebracht. De olie gebruikt men enerzijds als bescherming, dat de huid niet beschadigd en anderzijds in verband met de bestandsdelen. Deze Guasha olie bestaat namelijk uit diverse Chinese kruiden.  Elk kruid heeft zijn eigen werking (ontspanning, ontgiften, warmte enz.)  Men kan niet zomaar een willekeurige olie gaan gebruiken, omdat andere oliën bestanddelen kunnen bevatten waarop reacties in het lichaam kunnen ontstaan.

Op de plaats waarop de olie is aangebracht begint de therapeut dan met een speciale schraper te "schrapen". De schraper is vervaardigd uit jade, hoorn of metaal.

De huid wordt hierdoor rood en op de plaatsen waar blokkaden (afvalstoffen) zijn, verschijnen "bloeduitstortingen" (sha) in de huid (niet op de huid) variërend van diep rood tot paars.

Aan de kleur van de sha kan men zien of het een recente- of een chronische stagnering is. Hoe donkerder de vlek, hoe chronischer. De kleur kan variëren van licht rood tot donkerrood, maar ook blauw, paars en zelfs zwart. Bij een normale conditie verdwijnen de rode delen volledig binnen 3 tot 7 dagen.

Het gebeurt wel eens dat iemand geen Guasha behandeling durft te nemen.  Men denkt, naar aanleiding van de foto’s waarop de 'sha' te zien is en vanwege het schrapen met een steen, dat de behandeling zeer pijnlijk is. Dat is niet zo.

Door de combinatie van de olie en de gladde  steen doet het geen pijn. Wel kan het op plaatsen waar een blokkade zit, tijdens de behandeling wat gevoeligheid geven. Maar na een korte tijd zal de gevoeligheid al afnemen en voel je verlichting.

Doordat men zich vaker laat behandelen met Guasha, krijgt men steeds minder rode vlekken, wat betekent dat het lichaam weer gezond wordt. Het schrapen samen met de werking van de olie zorgt voor ontgiften van het lichaam. Het is dan ook raadzaam om nadien extra water te drinken!!

 


Na de behandeling: (dit is voor ieder individu verschillend)

 

 • Kan je een beurs gevoel op je rug hebben.
 • Kan het gebeuren dat je emotioneel bent of allerlei inzichten krijgt.
 • Helderder van geest.
 • Je meer energie hebt.
 • Je moe bent.

Meestal geeft Guasha meteen na de behandeling verlichting van pijn of andere klachten,maar het kan ook zijn dat het 1 of 2 dagen later pas verbetering geeft.

 


Je mag geen Guasha massage ontvangen wanneer je:

 • een bloedziekte hebt
 • bloedverdunners gebruikt (niet bij alle bloedverdunners)
 • leukemie hebt
 • extreme angstgevoelens of zwakte hebt
 • aan hartfalen lijdt
 • koorts hebt
 • zwanger bent
 • voor de behandeling intensief gesport hebt
 • honger of dorst hebt
 • Je voor de behandeling gegeten hebt.(er dient een uur tussen het eten en de behandeling te zitten).
 • Ook mag je de behandeling niet op nuchtere maag ondergaan

 

Behandeling 1

Behandeling 3